Polly’s abc van schaamtelijkheden

tekst,video — Kaat op maart 3, 2010 om 11:55

SCHAAMTE

Van alle schaamtelijkheden staat schaamte ongeveer bovenaan op de ladder der menselijke zwaktes, ergens tussen wraak en jaloezie in.

‘Schaamte is een destructieve kracht die gevoed wordt door angst’, vertelde me onlangs een vrouw met hersenen. Al zijn slimme brains voor sommige – vooral single – lady’s eerder een last dan een lust op hun kruistocht naar de ultieme liefde.
Maar vrouwen schamen zich voor zoveel, dus ook voor hun uit de kluiten gewassen hersenen. Niet verwonderlijk toch als je geboren wordt met iets tussen je beentjes dat meteen ‘schaamlippen’ wordt gedoopt.
Nomen est omen.
Bijgevolg is bijna alles voor een vrouw een aanleiding om het schaamrood over haar wangen te jagen.
Ze schaamt zich voor haar witte was die niet wit genoeg is volgens de reclame. Ze geneert zich voor haar vuile vaat, haar pruttelende darmflora, voor de wildgroei op haar benen, de stofophopingen in kieren en spleten van haar plankenvloer. Schaamte bekruipt haar bij de aanblik van haar kinderen, want intelligentie wordt naar het schijnt via de vrouw doorgegeven. Ze schaamt zich zelfs voor haar hond wanneer die niet op het hondentoilet wil in tegenstelling tot die van de buurman. Waarom heeft zij zo gefaald in de opvoeding van haar poedel? Om nog maar te zwijgen over de alom bekende schaamte voor billen, borsten of brains en tegenwoordig zelfs de schaamlippen. Die zien er van nature al wat verfrommeld uit, maar nu glossy plastische chirurgijnen ze hoofdschuddend onder de loep nemen, beginnen die lippen ook nog eens angstwekkend te groeien in het hoofd van vele vrouwen. De vrouwelijke schaamstreek is uitgegroeid tot de minst geliefde streek ter wereld. Ze is zelfs een bron van schaamte voor sommige mannen wanneer die zich in het kruis getast voelen telkens als hun vrouw vrij en vrolijk naar de wereld lonkt.
Maar ook mannen hebben het niet onder de markt ondanks hun fiere fluit en krachtige kruis. Ze mogen het dan al iets minder nauw nemen met hygiëne en woekerend buikvet, als de schaamte door hun lijf kruipt, krijgen zij hun bougie zelfs niet aan de praat.
Niettegenstaande de hoopvolle sixties is de strijd tegen de schaamte nog niet gewonnen. De wurggreep van de perfectie heeft nog maar weinig van haar grip gelost, wel integendeel. Vele vrouwen – en ook sommige mannen – gaan van den ochtend tot den avond gebukt onder deze loodzware last. De berg eisen die beklommen moet worden, groeit elke dag. Ze mogen niet falen en indien toch, hebben ze het alleen aan zichzelf en hun onvermogen te danken. Wat een leven!
Gelukkig is er nog één drift die met kop en schouders boven de schaamte uitsteekt, met name de jaloezie.
Jaloezie, dat sluipende gif. Aangestoken door jaloezie gaan we zelfs het mail- en telefoonverkeer van onze geliefde checken. We moesten ons schamen.

* Schaamte is een psychosociale emotie waarbij de angst om niet door de groep geaccepteerd te worden centraal staat. Schaamte is daarmee een sterk cultureel bepaald fenomeen.

* Oosterse culturen als die van de Arabieren en de Indiërs worden wel schaamteculturen genoemd, terwijl de westerse cultuur van oudsher een schuldcultuur is. Maar stilaan wordt in het Westen schuld door schaamte overschaduwd.

* Maar om alle ellende even te vergeten, mag u vandaag – schaamteloos – soelaas zoeken op internet. Surf eens naar Beth Ditto’s Stand in the way of control @ Solidays op YouTube.

(De Morgen, zaterdag 23 januari 2010, p.55)

0 Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

© 2017 | SCHAAMTE.BE | Kaat Haest